De aspergeplant

De asperge is een meerjarige plant die op dezelfde grond ongeveer 8 jaar lang geteeld wordt. De plant groeit uit een aspergezaadje en laat men de eerste twee jaren doorgroeien zodat deze tot sterkte kan komen. De asperge zelf is de jonge stengel van de plant. Als deze stengel doorgroeit tot boven de grond, kan deze wel twee meter hoog worden. Er ontstaat dan aspergeloof, wat door vertakkingen naaldvormige blaadjes of takjes ontwikkeld.

De asperge groeit

De asperges kunnen vanaf het derde jaar gestoken worden. Zodra de temperatuur boven de 12 graden komt, doet moeder natuur haar werk en beginnen de stengels te groeien tot wel 6cm per dag. Na het seizoen groeien de stengels dus tot loof. De planten kunnen op deze manier weer voldoende herstellen voor het nieuwe aspergeseizoen. In de herfst sterft het loof af en ‘overwintert’ de wortel onder de grond. In februari/maart worden de aspergebedden opgeploegd wat ervoor zorgt dat de nieuwe stengels weer de hoogte in groeien, op zoek naar het licht. De asperges worden gestoken voordat het zonlicht ze heeft bereikt. Dit zijn de witte asperges. De asperges die wat langer groeien en zonlicht zien zijn de groene asperges

Asperges steken

Doordat er folie op de aspergebedden ligt zorgt dit er enerzijds voor dat de asperges niet verkleuren zodra ze boven de grond komen. Anderzijds regelt dit de vochtigheid in de grond en kan de temperatuur er mee geregeld worden. De zwarte kant aan de bovenkant stimuleert de groei en de witte kant aan de bovenkant remt de groei iets af. Met behulp van een ‘asperge-spin’ (die het plastic even omhoog lift), komt de grond vrij en kunnen de asperges gemakkelijker gestoken worden. Het steken gebeurt dus nog gewoon handmatig en moet per asperge gebeuren. Dit is een zeer arbeidsintensief werk!

Sortering van asperges

De asperges worden na het steken direct fris gewassen met water om alle overtollige aarde te verwijderen. Daarna worden de asperges afgesneden op 22 cm lengte. De asperges worden vervolgens in de juiste klassen verdeeld. Dit gebeurt op dikte, kleur, rechtheid en andere oneffenheden. De superieure kwaliteit (AA; 20-28mm en A; 16-20mm) krijgen vervolgens nog een extra behandeling. Deze asperges worden vakkundig ontzien van de vliesjes. Na een aantal uren water te hebben gehad zijn de asperges klaar voor gebruik. Vanuit hier worden ze gedistribueerd of verkocht in onze boerderijwinkel!

Verkrijgbaar in onze boerderijwinkel

Onze verse asperges verkopen wij in onze boerderijwinkel aan het Kraanmeer. Ze zijn eventueel ook geschild of gevacumeerd verkrijgbaar. Naast asperges bieden wij nog vele andere verse producten aan in onze boerderijwinkel. Meer weten? Bekijk hier onze boerderijwinkel.

Tot ziens in onze boerderijwinkel!